Είστε εδώ

Bio Κτήμα Τζάβας

Λίγα λόγια για μας... για να γνωριστούμε

Γεννήθηκα στους Μολάους Λακωνίας από καθαρά αγροτική οικογένεια. Σπουδάζοντας κατέληξα να γίνω μηχανικός του εμπορικού ναυτικού. Ταξίδεψα 5 χρόνια σε φορτηγά πλοία για να έχω περισσότερο διαθέσιμο χρόνο στα λιμάνια. Γνώρισα παρά πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους της γης. Η εμπειρία ήταν μοναδική όμως η αγάπη για τον τόπο μου με έκανε να επιστρέψω και να ασχοληθώ με την φύση και την γεωργία. 

 

Η γυναίκα μου και εγώ δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο μεγαλύτερο κτήμα που είχαμε, το κτήμα ΤΖΑΒΑΣ Το αγρόκτημα αυτό έχει το μεγαλύτερο υψομετρικό από την επιφάνεια της θάλασσας σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το μικροκλίμα, την ελάχιστη υγρασία, την πολύ καλή ποιότητα αρδευόμενου νερού, με ιδανική αναλογία σε μαγνήσιο, παράγουμε πολύ καλής ποιότητας προϊόντα. 

 

Έχουμε δε τις κάτωθι δεντροκαλλιέργειες: 

- ελιές ελαιοποιήσιμες, ποικιλία Κωρονέικι 95%

- ελιές βρώσιμες, ποικιλίες Κωρονέικη, Αθηνοελιά, Κουτσουρελιά και τύπου Καλαμών.

- πορτοκαλιές, ποικιλία Βαλέντσια και Ναβαλίνα

- λεμονιές, ποικιλία Αδαμοπούλου και Εύρηκα

- μανταρινιές, ποικιλία Ορτανίκ και Κλημεντίνες

- επίσης έχουμε αμπέλι για παραγωγή κρασιού 

- υπάρχει αυτοφυές ένα από τα τρία είδη βοτάνων του Σπαθόχορτου (Βαλσαμόχορτου)

 

Μέχρι και το 2000 η καλλιέργεια γινόταν με συμβατικό τρόπο.

 

Το 2001 επιλέξαμε την βιολογική καλλιέργεια και επειδή δεν υπήρχε στους Μολάους και την ευρύτερη περιοχή ελαιουργείο για ελαιοποίηση ΜΟΝΟ της βιολογικής ελιάς και την  παραγωγή ΜΟΝΟ βιολογικού ελαιόλαδου (αλλά και για τα συμβατικά), αποφασίσαμε να κάνουμε μια ατομική μονάδα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και βρώσιμής ελιάς.

Επιλέξαμε μια μονάδα δύο φάσεων. Το λάδι διαχωρίζεται στην δεύτερη φάση με την φυγοκεντριση λόγω διαφοράς βαρύτητας και πυκνότητας ελαιολάδου και λοιπών στοιχείων που περιέχει η ελιά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 19-20 βαθμούς Κελσίου.

 

Έτσι αποφεύγουμε  το τρίτο στάδιο ελαιοποίησης που γίνεται στον διαχωριστήρα με ζεστό νερό σε 55 βαθμούς Κελσίου και με 8.500 στροφές, καίγοντας και καταστρέφοντας πολύ σημαντικά στοιχεία του ελαιόλαδου. Έχοντας την δυνατότητα να ελαιοποιούμε αυθημερόν τον ελαιόκαρπο, παράγουμε άριστης ποιότητας ελαιόλαδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία του δικού μας ελαιόλαδου οξύτητα από 0,1-0,3% (τα άλλα έχουν το μέγιστο 0,8%) και υπεροξείδια 3-5,5% (τα άλλα έχουν το μέγιστο 20%).

 

Το βιολογικό ελαιόλαδο μετά την ελαιοποίηση οδηγείται με ανοξείδωτες σωλήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και σε  ειδικά διαμορφωμένο κλιματιζόμενο χώρο. Στον ίδιο χώρο είναι και το συσκευαστήριο ελαιολάδου. Από αυτό το βιολογικό ελαιόλαδο παρασκευάζουμε το βαλσαμόλαδο και τα σαπούνια. Τα σαπούνια παρασκευάζονται και αυτά με την μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης προσθέτοντας η μη και βότανα βιολογικής καλλιέργειας ή ξύσματα φρούτων. Σε παράπλευρο χώρο γίνεται η συσκευασία και αποθήκευση της βρώσιμης ελιάς. Μια ποσότητα από αυτές επεξεργαζόμαστε και παρασκευάζουμε την πάστα ελιάς προσθέτοντας αγουρέλαιο, καυτερή πιπεριά, σκόρδο, ξίδι και κάρδαμο. Είναι  ένα εκλεκτό προϊών που δεν πήρε τυχαία τον τίτλο "το χαβιάρι του έλληνα".

 

Όλη αυτή καθετοποιημένη  μονάδα την δημιουργήσαμε η γυναίκα μου και εγώ. Είμαστε και θα είμαστε σταθεροί στην ποιότητα και θα προσπαθούμε να την βελτιώνουμε συνεχώς "κόντρα" στην ισοπέδωσή και την βιομηχανοποίηση.

Τόσο η μονάδα όσο και τα κτήματα ΤΖΑΒΑΣ είναι ανά πάσα στιγμή επισκέψιμα για κάθε ενδιαφερόμενο. Θα χαρούμε να γνωρισθούμε, να ανταλλάξουμε κουβέντες και να ξαναβρείτε τις υπέροχες γεύσεις λαδιού, ελιάς, πάστας ελιάς και να νοιώσετε το άρωμα της πορτοκαλιάς, λεμονιάς, μανταρινιάς… μυρωδιές από τα παιδικά μας χρόνια.

 

Κτήμα ΤΖΑΒΑΣ

 

Το κτήμα ΤΖΑΒΑΣ βρίσκεται στην Ν.Α. Λακωνία, στην περιοχή των Μολάων. Αποτελείται από 7 αγροτεμάχια το μεγαλύτερο των οποίων είναι το κτήμα ΤΖΑΒΑΣ Το όνομά του το πήρε από τον τελευταίο ιδιοκτήτη ονόματι ΤΖΑΒΑΣ που το πούλησε στον Νικόλαο Αν. Σταματάκο (παππού μου).

'Έχει  έκταση 38 στρεμμάτων. Καλλιεργούνται δε σε αυτό 24 στρέμματα ελαιοδέντρων.

 

Αναλυτικά:

- 4 στρέμματα με 100 ελαιόδεντρα τύπου Καλαμών 

- 1 στρέμμα με 20 Κουτσουροελιές (Κατσουλιέρες)

- 1 στρέμμα με Αθηνολιές

- 18 στρέμματα με 850 λαδολιές Κορωνέικες

 

Επίσης:

- 13 στρέμματα με εσπεριδοειδή εκ των οποίων 

- 8 στρέμματα με 300 πορτοκαλιές Βαλέντσια 

- 2 στρέμματα με 60 λεμονιές Ευρικα & Αδαμοπούλου 

- 1 στέμμα αμπέλι με 400 κλίματα 

Το κτήμα αυτό είναι αρδευόμενο. Έχει δική του γεώτρηση με πολύ καλή ποιότητα νερού. Υπάρχει υδατοδεξαμενή 50κμ στο πιο ψηλό σημείο, ένας στάβλος για ζώα και μια μικρή αγροικία.

 

Το δεύτερο σε μέγεθος κτήμα είναι η Παλιόλακα. Έχει έκταση 28 στρεμμάτων:

- 12 στρέμματα με 550 πορτοκαλιές Βαλέντσια

- 12 στρέμματα με 350 ελιές Κορονέικες

- 3 στρέμματα με 125 πορτοκαλιές Ναβαλίνες 

- 1 στρέμμα αμπέλι με 450 κλίματα 

Είναι αρδευόμενο και έχει δική του γεώτρηση 

 

Το τρίτο σε μέγεθος κτήμα είναι τα Φουρνάκια (Γκαγκανιά). Είναι 18 στρέμματα και έχει 450 ελιές Κορονέικες. Είναι αρδευόμενο και έχει δική του γεώτρηση.

 

Το τέταρτο κτήμα είναι το Πενταγιουσι (κάμπος). Έχει έκταση 12 στρεμμάτων. Το ένα στρέμμα έχει 8 ελιές τύπου Καλαμών, τα 11 στρέμματα έχουν 350 λαδολιές Κορονέικεις και είναι αρδευόμενο. 

 

Το πέμπτο κτήμα είναι το Ανάσκελο. Έχει έκταση 6 στρέμματα με 165 ελιές Κορωνέικες και είναι αρδευόμενο 

 

Το έκτο κτήμα είναι ο Χαλκούτης. Έχει έκταση 5,5 στρεμμάτων με 95 ελιές Κορωνέικες και είναι αρδευόμενο. 

 

Το έβδομο κτήμα είναι η Κουτσούμπα. Έχει έκταση 5,2 στρεμμάτων με 28 ελιές Κορωνέικες και είναι ξηρικό. Το κτήμα αυτό είναι επί της εθνικής οδού Μολάων - Μονεμβασιάς και στον χώρο του υπάρχει η καθετοποιημένη μονάδα του κτήματος ΤΖΑΒΑΣ Περιλαμβάνει διώροφο κτίσμα όπου ο πάνω όροφος είναι κατοικία και στο ισόγειο (ημιυπόγειο) βρίσκεται η μονάδα ελαιοποίησης - τυποποίησης - συσκευασίας και αποθήκευση ελαιολάδου και βαλσαμόλαιου καθώς και το εργαστήριο παραγωγής σαπουνιών. Παραπλεύρως της διώροφης κατοικίας υπάρχει χώρος όπου γίνεται η διαλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και τυποποίηση της βρώσιμης ελιάς.